vts336

Božo dr Jožef

 

bozo_dr_jozef_05062011

 Katedra: Katedra za tehnologije

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
   

Ime, srednje ime i prezime: Jožef, Mikloš, Božo
Akademski/stručni naziv: Doktor tehničkih nauka
Datum i mesto rođenja: 21.07.1956. Zrenjanin
Studijska grupa, fakultet, univerzitet, godina upisa i završetka: Molekularna biologija, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu, 1975/76.– 1979/80. godina
Magistarske studije, fakultet, univerzitet, godina upisa i završetka: Mikrobiologija hrane, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, 1980/81. – 1989/1990. godina
Naziv magistarske teze: Antibakterijsko delovanje preparata na bazi propionske kiseline
Oblast doktorata, fakultet, univerzitet, godine odbrane doktorata: Biotehnologija u proizvodnji hrane, farmaciji, zaštiti životne sredine i energetici,  Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, 1999. godina
Naziv doktorske disertacije: Prilog proučavanju bakterijske biosinteze L-lizina usmerene na dobijanje preparata visoke čistoće
Profesionalna orijentacija (oblast naučno-istraživačkog rada): Biotehnologija u proizvodnji hrane, farmaciji, zaštiti životne sredine i energetici
Predmeti na kojima se realizuju časovi predavanja/vežbi na VTŠSS u Zrenjaninu:

Biotehnologija,

Tehnologija mleka,

Tehnologija mesa,

Upravljanje sistemom HACCP,

Odabrana poglavlja biotehnologije,

Odabrana poglavlja tehnologije konzervne hrane

Angažovanje na projektima Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije (do dva):
  1. Mlečnokiselinski preparat za potrebe industrije kože, 1995
  2. Optimizacija sastava podloge na bazi acetata za fermentaciju lizina, 1996.
Angažovanje na projektima (do dva):
  1. Mogućnost primene specifičnog soja bakterije Bacillus thuringiensis  za suzbijanje dudovca (Hyphantria cunea l.)  u urbanoj sredini. JP «SRBIJAŠUME» Institut za šumarstvo, Beograd i TEHNOLOŠKI EKOLOŠKI CENTAR Zrenjanin, 2001.
  2. Establishment of the Centre for R&D and Technology Transfer - Project Manager: Jozef Bozo
    Contract Number: 04SER01\10\012 , EUROPEAN AGENCY FOR RECONSTRUCTION  Support to Enterprise Development and Entrepreneurship Programme
Članstvo u stručnim asocijacijama:
  1. Hungarian Academy of Sciences-Hungarian Science Abroad, 
  2. Naučno društvo vojvođanskih Mađara pri Savetu Akademije nauka i Umetnosti RS,
  3. Udruženje inženjera prehrambene struke Srbije,
  4. Društvo za zaštitu bilja Srbije
  5. Srpsko hemijsko društvo, Zrenjanin
  6. Društvo mikrobiologa Vojvodine
Istaknute monografije međunarodnog značaja (do dve): -
Radovi u vrhunskim međunarodnim časopisima (do pet): -
Radovi u istaknutim međunarodnim časopisima (do pet): -
Radovi u međunarodnim časopisima (do pet):
  1. Nađ Đ., Petrović S., Banka L., Bočarov-Stančić A., Božo J.: Production of Lipases for the Interesterification of Oils and Fats. Mikrobiologija, 1991. Vol.28, No.1, p.67-72.
  2. Nađ Đ., Petrović S., Banka L., Bočarov-Stančić A., Božo J.: Biosynthesis of Extracellular Lipase by Geotrichum candidum and its Characterization. Mikrobiologija, 1992. Vol.29, No.1, p.65-73.
  3. Božo J., Baras J., Bočarov-Stančić A., Gološin B.: Eko-aspekti pri razradi tehnologije proizvodnje bioinsekticida. EKOING 2000., Beograd 2000, Ecologica No 25., pp.153-160. 
Monografije nacionalnog značaja (do pet): -
Udžbenici (do pet):
  1. Božo J.: BIOENERGETIKA Osnovni principi, 2007., Građevinska knjiga, Beograd, Izdanje pomoglo Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije
Radovi u časopisima nacionalnog značaja (do pet):
  1. Božo J., Stojsavljević T., Todorović M.: The Investigation of the Possibility for Partial Substitution of Antibiotics with Antimicrobial Agents of Non-Antibiotic Origin. Review of Research Work at the Faculty of Agriculture, Publ.: The Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 1991., p.273-281.
  2. Vučurević N., Nađ Đ., Vučković M., Božo J.: The Investigation of the Possibility of Biomass Production from Plant Juices. Feed Technology. Ed.: Feed Technology Institute, Faculty of Technology, Novi Sad, 1992. Vol.5, p.127-134
  3. Đarmati Z., Jankov R.M., Božo J., Nađalin V., Svrzić G., Bočarov-Stančić A.: Primena rosmanola i srodnih jedinjenja iz žalfije (Salvia officinalis L.) kao prirodnih antioksidanasa i konzervanasa u industriji mesa. Tehnologija mesa, Beograd, 1997. br. 1., str.15-20.
  4. Jožef Božo, Jasna Mastilović, Marija Škrinjar: Neka iskustva u prevenciji lize ćelija pri submerznoj kultivaciji entomopatogenih sojeva Bacillus thuringiensis, I međunarodni kongres “Tehnologija, kvalitet I bezbednost hrane” i simpozijum biotehnologije I mikrobiologije hrane, Novi Sad, 2007., Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Zbornik radova, str. 17-22.
  5. J. Božo, S. Anđel: Safety and fermentability of dairy products, Research paper, Food processing, quality & safety, Journal of Institute for Food Technology in Novi Sad, Vol. 35. 02/08, p. 77-80.
Saopštenja na međunarodnim skupovima štampani u celini (do pet):
  1. Bozsó J.: Biotechnológia a nagybecskereki Technológiai Őkológiai Központban. Magyar tudomány a Vajdaságban, VMTT (Naučni skup: Naučno društvo vojvođanskih Mađara pri Savetu Akademije Nauka i Umetnosti SR Jugoslavije u saradnji sa Hungarian Academy of Sciences-Hungarian Science Abroad) Novi Sad, 1999.
  2. Bozsó J., Marović R., Bočarov-Stančić A., Gološin B.: Bioinszekticidek előállitása és alkalmazása. Környezetkimélő Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Termelés a Vajdaságban, VMTT. (Naučni skup o ekološkoj proizvodnji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Vojvodine: Naučno društvo vojvođanskih Mađara pri Savetu Akademije Nauka i Umetnosti SR Jugoslavije u saradnji sa Hungarian Academy of Sciences-Hungarian Science Abroad), NoviSad, 2001., zbornik radova, str. 152-162.
  3. Božo J., Mastilović J., Škrinjar M.: Neka iskustva u prevenciji lize ćelija pri submerznoj kultivaciji entomopatogenih sojeva Bacillus thuringiensis  I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE, Novi Sad 13.-15. 11. 2007., Zbornik radova, str. 17-22.                                               
Saopštenja na međunarodnim skupovima štampani  u izvodima (do pet):
  1. Bočarov-Stančić A., Radošević P., Božo J.: Upoređivanje dva različita postupka ekstrakcije T-2 toksina iz tečne fermentacione podloge upotrebljene za kultivaciju toksikogenih  Fusaria. IV Naučni skup o mikotoksinima, Sarajevo, 1991. 
  2. Nađalin V., Božo J., Đarmati Z.: Antimicrobial action of the CO2 extract of sage (Salvia officinalis L.). 1ST Congress of Biologists of Macedonia (with international participation), Ohrid, 1996., abstract p. 105. 
  3. Božo J., Bočarov-Stančić A., Nađalin V.: Some experiences in the production and application of bioinsecticide originated fro entomopathogenic strain of Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. 1ST Congress of Biologists of Macedonia (with international participation), Ohrid, 1996., abstract p. 106.         
  4. Đorđević A., Đarmati Z., Tot N., Božo J., Vojnović-Miloradov M.: Supercritikal fluid extraction as a technology for production of plant extracts with high antioxidant and antibacterial activity. Third International Symposium and Exhibition on Environmental Contamination in Central and Eastern Europe, Warsaw, Poland, 1996, abstract p. 119.  
Saopštenja na skupovima nacionalnog značaja štampani u celini (do pet):
  1. Stojičić V., Božo J., Đorđević A., Đarmati Z., Jankov R.: Antimikrobno dejstvo ekstrakta i nekih komponenti iz Salvia officinalis. XXXIV Savetovanje hemičara srpskog hemijskog društva, Beograd, 1992.
  2. Božo J., Bočarov-Stančić A.: Production and Application of Bioinsecticides by some Entomopathogenic Subspecies of the Bacteria Bacillus thuringiensis. II Symposium on Chemistry and the Environment, Serbian Chemical Society with the cooperation of the Montenegrin Chemical Society, V. Banja, 1993.
  3. Božo J., Bočarov-Stančić A., Nađalin V.: Proizvodnja i primena ekološkog bioinsekticida za zaštitu krompira od krompirove zlatice. Savetovanje »Ekotehnologija u prehrambenoj industriji i biotehnologiji«, V.Banja, 1995. Zbornik radova.         
  4. Nađ Đ., Božo J., Bočarov-Stančić A.: Iskustva sa materijalom iz proizvodnje šećera i uslovnim otpadnim materijalom iz mokre prerade kukuruza. Savetovanje »Ekotehnologija u prehrambenoj industriji i biotehnologiji«, V.Banja, 1995. Zbornik radova.    
  5. Bočarov-Stančić A., Božo J., Nađ Đ.: Prisustvo plesni i mikotoksina u nusproizvodima i finalnim proizvodima industrije skroba. Savetovanje »Ekotehnologija u prehrambenoj industriji i biotehnologiji«, V.Banja, 1995. Zbornik radova.